Kroppstyp 1: Äppelformad


Snygga ben och rund på mitten?

Den äppelformade kvinnans viktigaste uppgift är att minska sitt midjemått. Det ger en mycket mer harmonisk kropp och kan bidra till att rädda ditt liv.

SÅ HÄR SER DU UT:
- Kroppsformen är ganska rak. Fettet är centrerat kring magen, medan armar och ben är feminina och smala.
- Du har ofta inte särskilt mycket muskler, men kan ha trimmade, slanka ben och en tränad överkropp.
- Du har ofta en tendens att gå upp snabbt, om du under en kort period äter för mycket. Därför ska du vara extra uppmärksam på vad du äter.
- Fettet kan utöver att sätta sig på midjan också sätta sig på brösten.

Strategi för drömkroppen
1. Sträva mot en låg stressnivå. En stressad kropp reagerar ofta genom att samla fett på magen. Det beror på att stresshormonet kortisol håller kvar fettet kring midjan.
2. Pressa upp pulsen högt när du tränar. Framförallt träning med hög intensitet - alltså konditionskrävande aktivitet med hög puls eller hård styrketräning - sätter effektivt igång att frigöra fett från magfettreserverna.
3. Ät fettfattigt och låt bli cigaretterna. Om fettet på magen ska ge vika måste kaloriförbrukningen minska, så att du äter mindre än du förbränner. Hoppa också över cigaretterna, om du röker. Det må så vara att rökning håller den totala vikten nere lite, men samtidigt får den fettet på magen att sitta fast.

Så här äter du dig till mindre magfett
1. Byt ut potatisen mot grovt ris och pasta. Potatis, som egentligen är nyttigt och mättande, har visat sig ha samband med magfetma.
2. Fyll matkorgen med fullkorn och proteiner. Ät mer fullkorn och färre raffinerade spannmålsprodukter. Raffinerade spannmålsprodukter som vetemjöl får fettet att sätta sig på magen.
3. Fyll på salladsskålen. Ju mer frukt och grönsaker du äter, desto mindre magfett. Frukt och grönsaker har nämligen en magminskande effekt hos kvinnor. Även proteiner som kyckling, fisk och skaldjur, ägg, magra mejeriprodukter och baljväxter har en magminskande effekt hos både män och kvinnor.
4. Ja tack till grönt te, nej tack till socker och alkohol. Grönt te innehåller katechiner och lite koffein, som får fettet från magen att minska i motsats till socker och alkohol som får dig att gå upp i vikt och binder fettet runt midjan. Dock kan ett enda halvt till helt glas vin om dagen hjälpa dig att hålla midjan slank.

Så här kan kosten se ut för en dag:
Morgon:
1 skiva rostat rågbröd med rårörda ägg av 2 ägg toppat med tomatskivor. 1 frukt, 1 kopp grönt te eller kaffe med mager mjölk. Drick vatten till alla måltider!
Förmiddag: Grönsaksstänger och kokta kikärter.
Lunch: 1 skiva fullkornsrågbröd med keso, räkor, dill och citron. En stor skål grönsaker med persilja.
Eftermiddag: Fruktsallad med färsk apelsinjuice på.
Kväll: 1 stor ugnsbakad kycklingfilé med ugnsbakade rotfrukter. Coleslaw av finriven vitkål, morot och lök blandad med grekisk yoghurt 2%, lite vinäger, salt, peppar och persilja.

ÖKA TEMPOT OCH SPRING BORT FETTET
Som äppelformad kvinna har du troligtvis för mycket fett på magen, men du är samtidigt så lyckligt lottad att det är lätt att bli av med det igen. Ofta väljer kroppen själv var den önskar ta fettet ifrån, och det är inte alltid samma ställe som du vill. Men precis som med magfettet är det möjligt att lägga mer fokus på träning som snabbt tar fram midjan. Hård styrketräning och konditionsträning med hög puls förbränner nämligen effektivt fettet på magen samtidigt som det stärker resten av kroppen. Löpning, spinning, crosstraining, boxning och aerobics kombinerat med magstärkande träning som pilates och bollträning är perfekta träningsformer för dig. Den höga pulszonen du ska träna i är då du är så andfådd att du inte längre kan prata.

Din vecka kan med fördel se ut så här:
Måndag:
Växla mellan styrka och högintensiv kondition. Stretching.
Onsdag: Växla mellan styrka och högintensiv kondition. Stretching.
Fredag: Kondition, låg intensitet, 40-60 min. Stretching.
Lördag: Högintensiv konditionsträning, 15 min.
Söndag: Gå en rask runda, 60-100 min.

Slutsats: Den äppelformade kroppstypen är den farligaste typen, men är samtidigt den kroppstyp som är lättast att "få ordning på"! Inget ont som inte har nåt gott med sig med andra ord :)

Imorgon - den päronformade kroppstypen!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0