Kroppstyp 2: Päronformad


Snygg överkropp och breda höfter?

Som päronformad kvinna kan du tacka dina kurvor för att de fungerar som ett genialt skydd mot flera livsstilssjukdomar. Men du kan få lite mindre fett på höfterna om du vill.

SÅ HÄR SER DU UT:
- Kroppen är kurvig med breda höfter, smal midja och smal överkropp. Du kämpar ofta med ridbyxfiguren.
- Kroppens skelett är tunt för genomsnittspäronet och du har inte särskilt mycket muskler. Du måste verkligen kämpa för att se trimmad ut.
- Du har ofta en lite lägre ämnesomsättning än andra, du går alltså upp snabbt om du gör utsvävningar.
- Du har ofta en hög produktion av östrogen. Det här hormonet gör att du lättare bildar fett på lår och höfter.

Strategi för drömkroppen
1. Promenera bort flera byxstorlekar. Många päronformade drömmer om att flytta fett från rumpan, höfterna och låren - gärna upp till brösten. Men ofta minskar de i vikt uppifrån. För att byta på ordningen, så att du går ner på underkroppen först, ska du snöra på dig vandringsskorna och boxningshandskarna. Långvarig, konditionskrävande aktivitet som till exempel gång och hård fysisk träning, exempelvis boxning, är de bästa medlen till att målmedvetet ta bort fett från underkroppen.
2. Sluta med viktminskningskurer. Om du går på stränga viktkurer med ett minimalt kaloriintag kommer du först och främst gå ner i vikt från överkroppen och det är inte målet. Ät istället en hälsosam kost med bara ett litet dagligt kaloriunderskott och lägg din energi på att träna regelbundet.
3. Hitta en bra stressbalans. Du kan stimulera fettminskningen från underkroppen ytterligare genom att vara lagom stressad. Positiv stress har positiv effekt på bildandet av noradrenalin, som är de primära signalämnena som får fettcellerna att frigöra lagrat fett till blodbanan. Därifrån transporteras fettet till framför allt musklerna med hänsyn till fettförbränning.

Så här äter du dig till mindre underkroppsfett
1. Lägg fet fisk i inköpskorgen. De envisa fettcellerna runt rumpa, höfter och lår kan göras mer villiga att frigöra lagrat fett när kosten innehåller tillräckligt med D-vitamin, kalcium och långkedjig omega-3. Fet fisk har ett högt innehåll av alla tre. Dock är det inte möjligt att täcka behovet genom att bara äta de rekommenderade högst 300 grammen fisk i veckan. Ta därför ett dagligt kosttillskott bestående av: 2 kapslar koncentrerad fiskolja och 2 kapslar kalcium och D-vitamin (10 mikrogram D-vitamin och 800 mg kalcium). Det ökar samtidigt fettförbränningen vid träning.
2. Följ de allmänna kostråden om att äta mer frukt och grönt - 5 om dagen, ät fisk flera gånger i veckan, ät potatis, ris, pasta och grovt bröd varje dag, dra ner på socker, var försiktig med fettet, ät varierat, släck törsten med vatten och var fysiskt aktiv.
3. Ut med det osunda fettet. En smalare profil kommer inte av sig själv, så skär ner på mättat fett, som till exempel mjölkfett, fett från kött och kokosfett samt andra fleromättade fetter, till exempel solrosolja, druvkärneolja och tistelolja. Raffinerade spannmålsprodukter som vitt vetemjöl samt fiberfattiga kolhydrater bidrar också till att fylla fettcellerna.

Så här kan kosten se ut för en dag:
Morgon:
1 portion havregryn med minimjölk med lite finhackade russin och mandlar på. 1 frukt. 1 kopp te eller kaffe. Drick vatten till alla måltider!
Förmiddag: En halv grovbulle med hummus på. Rivna morötter med citron och pumpakärnor på.
Lunch: 1 skiva fullkornsrågbröd med kycklingfilé med olika grönsaker som tillbehör.
Eftermiddag: Fruktsallad.
Kväll: 1 bit ugnsbakad lax med ångkokt spenat och ugnsbakad potatis. Som tillbehör tomatsallad med rödlök, lite mager feta och balsamicovinäger.

MER SYMMETRI VIA STYRKETRÄNING 
Breda höfter, ridbyxlår och en smal överkropp. Den päronformade kvinnan kan ha svårt att klä sig så att det ser harmoniskt ut, men det går att förändra med träning. Träna din överkropp så att den framstår som stark och fyllig - det gör att höfterna syns mindre. Samtidigt kan höfternas omkrets göras mindre genom konditionsträning och fokus på uthållighet. Optimalt ska 30 procent av träningen ägnas åt styrka och de resterande användas på effektiv konditionsträning.

Din vecka kan med fördel se ut så här:
Måndag:
Högintensiv träning, 40 min. Stretching.
Onsdag: Styrka. En rask promenad på 1 timme. Stretching.
Fredag: Högintensiv träning, 40-60 min. Stretching.
Lördag: En rask promenad på 1-2 timmar.
Söndag: Styrka. Kondition, högintensitet, 15 min. Stretching.

Slutsats: Den päronformade är alltså lite svårare att "få ordning på", men håller dig samtidigt frisk från farliga sjukdomar! Inget ont som inte har nåt gott med sig här heller alltså :)

Imorgon - den spinkiga kroppstypen!

Kommentarer
Postat av: Thina

Hmm...undra vad jag e...melon? ;)

2009-04-23 @ 13:14:45
Postat av: blää

Jag e päron, kändes helt hopplöst.........

2009-06-17 @ 00:36:16
Postat av: Helle

Är också päron och har märkt att just sådan träning som du skrivit om hjälpt mig mycket på kort tid, bra inlägg!! Ska fortsätta tills jag får drömkroppen :)

2009-12-30 @ 20:55:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0